Gå til indhold

Coronavirus/COVID-19

Her kan du finde information om konsekvenserne af coronavirus/COVID-19 for danske rejsende og fastboende i Iran.
Senest opdateret 06.09.2021 10:00 (dansk tid)

Rejsevejledning

Udenrigsministeriets rejsevejledninger indeholder gode råd og nyttige oplysninger for bestemte lande, primært rettet mod turistrejsende fra Danmark.

Læs rejsevejledningen for Iran.

Information om konkrete restriktioner i Iran opdateres ikke i rejsevejledningen. Ambassaden opdaterer i stedet informationen nedenfor.

Du kan læse mere om, hvordan du skal forholde dig, når du kommer hjem fra en udenlandsrejse på coronasmitte.dk.

Læs svarene på de mest almindelige spørgsmål.

Du kan også downloade vores app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der indføres nye, større restriktioner i Iran, eller hvis der i øvrigt opstår en krisesituation.

Hvis du ikke har adgang til app’en, kan du tilmelde dig Danskerlisten via vores hjemmeside.

Rejseråd til erhvervsrejser

Udenrigsministeriets rejsevejledninger indeholder gode råd og nyttige oplysninger for bestemte lande, primært rettet mod turistrejsende fra Danmark.

Læs rejsevejledningen for Iran.

Information om konkrete restriktioner i Iran opdateres ikke i rejsevejledningen. Ambassaden opdaterer i stedet informationen nedenfor.

Du kan læse mere om, hvordan du skal forholde dig, når du kommer hjem fra en udenlandsrejse på coronasmitte.dk.

Læs vores rejseråd til erhvervsrejser

Læs også regeringens retningslinjer for erhvervsrejser.

Indrejserestriktioner for erhvervsrejsende

Som erhvervsrejsende gælder samme indrejserestriktioner som for øvrige indrejsende. Hvis du har dokumentation på en negativ COVID-19 test, der er maximum 72 timer gammel kan du frit indrejse i Iran. Grundet den omskiftelige situation anbefales det dog at kontakte den iranske ambassade i København for seneste opdatering omkring visum for erhvervsrejsende.

Det bemærkes, at der fortsat er udfordringer med finansielle transaktioner til/fra Iran og der så vidt ambassaden er bekendt, ikke findes nogle direkte bankforbindelser mellem Iran og Europa. 

Rejserestriktioner

Nye rejserestriktioner eller lempelser af eksisterende restriktioner kan indføres med meget kort varsel. Du bør derfor holde dig løbende opdateret. Du bør altid følge lokale myndigheders anvisninger.

Indrejserestriktioner

Der er krav om negativ COVID-19 test (PCR), der er max 72 timer gammel ved indrejse til Iran. Har du billet til Iran, vil de fleste flyselskaber derfor kræve at se dokumentation for negativ test allerede i forbindelse med check-in. Ikke-iranske statsborgere, der ikke har den påkrævede dokumentation, kan risikere at blive afvist ved ankomst til lufthavnen i Iran eller blive sat i karantæne på en lokation anvist af de iranske myndigheder og for egen regning. Har du negativ test, men udviser symptomer ved indrejse, kan du blive bedt om at blive testet samt sat i karantæne, indtil der foreligger svar. 

Det danske coronapas for COVID-19 vaccination

COVID-19 vaccinepas erstatter ikke test eller karantænekræv ved indrejse i Iran.

Læs mere om coronapasset her.

Karantæne- og testregler

Der er svingende udmeldinger fra myndighederne omkring  karantænekrav for indrejsede fra Europa. Nogle udmeldinger oplyser om 14 dages karantæne, andre at der ikke er karantænekrav.     

Interne rejserestriktioner

Internt i storbyerne er der forbud mod privatbilisme mellem 22.00 og 3.00. Der indføres med mellemrum restriktioner i forbindelse med rejser mellem provinser i egen bil.  Billedet er omskiftelig. 

Indenrigsfly og offentlig transport, heriblandt tog, bus og metro opererer. For nogle indenrigsfly, bus og tog på tværs af provinser, kan der være krav om negativ COVID-19 test ved ombordstigning. Det anbefales, at man tjekker med sit fly, bus eller togselskab.

Der annonceres sanktioner (eksempelvis bøde), hvis restriktionerne ikke overholdes. Det bemærkes samtidig, at håndhævelsen af de forskellige annoncerede restriktioner opleves som ujævn.

Transitmuligheder

Det er muligt at rejse i transit gennem Iran

Lokale restriktioner

Nye restriktioner eller lempelser af eksisterende restriktioner kan udmeldes og indføres med meget kort varsel. Du bør derfor holde dig løbende opdateret. Du bør altid følge lokale myndigheders anvisninger. 

Åbning af samfundet

Iran er opdelt i forskellige zoner (rød, orange, gul, blå) baseret på omfanget af COVID-19 smitte. Graden af genåbning afhænger af hvilken zone, man befinder sig i.

Det meste af Iran befinder sig i øjeblikket i rød zone, hvilket skulle betyde streng nedlukning af samfundet med lukning  af detailhandlen, storcentre, restauranter og cafeer. En stor del af samfundet er dog fortsat åbent. Zoneindelingen opdateres på ugentlig basis baseret på smittetallet. 

Situationen er omskiftelig og der kan med kort varsel indføres yderligere nedlukning eller udgangsforbud.

Der annonceres sanktioner (eksempelvis bøde), hvis restriktionerne ikke overholdes. Det bemærkes samtidig, at håndhævelsen af de forskellige annoncerede restriktioner opleves som ujævn.

Mundbind

Det er obligatorisk at bære mundbind i det offentlige rum i Iran, herunder på gaden, i forretninger, storcentre m.v. samt offentlig transport (inkl. indenrigsflyvninger). 

Udgangs- og forsamlingsforbud

Der er ikke indført udgangsforbud i Iran, men befolkningen opfordres til at holde afstand når de færdes uden for.

Forsamlingsforbud

Der er ikke indført forsamlingsforbud i Iran, men befolkningen opfordres til ikke at forsamles i større grupper samt til at holde afstand.

Hvis du bliver syg

Hvis du får symptomer, der kan give mistanke om COVID-19, imens du rejser i udlandet, bør du hurtigst muligt kontakte dit rejse- og/eller forsikringsselskab.

Du bør derudover følge de lokale myndigheders anvisninger.

Hvis de lokale myndigheder beder dig om at gå i karantæne eller tage andre forholdsregler, bør du følge deres anvisninger. Du bør også samarbejde med de lokale myndigheder om kontaktopsporing, hvis det bliver relevant.

Udenrigsministeriet kan ikke påvirke de restriktioner, som andre lande vælger at indføre for at forhindre videre smittespredning.

Du kan altid kontakte ambassaden eller Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7 (bbb@um.dk / +45 3392 1112), hvis du har brug for rådgivning.

Udenrigsministeriet modtager mange spørgsmål om, hvordan man skal forholde sig, hvis man bliver syg i udlandet.  

Læs svarene på de mest almindelige spørgsmål.

Læs mere om symptomer på COVID-19 hos Sundhedsstyrelsen.

Udrejse af Iran

Flere internationale flyselskaber har flyruter til Danmark fra Iran. Der er blandt andet afgange til Danmark via Doha, Dubai, Istanbul, Moskva, Frankfurt og Wien. 

Derudover har Iran Air har flere ugentlige afgange fra Teheran til en række europæiske storbyer.

Nogle flyselskaber kræver negativ COVID19 test for at kunne boarde deres fly. Du opfordres til at undersøge dette med dit flyseskab inden afrejse. Der kan også være krav om at testen skal være fra et laboratorium, der er godkendt af flyselskabet. Flere lande har desuden krav om negativ COVID19 test ved ankomst fra Iran, hvilket  kan være relevant for transitophold, der kræver at man indrejser i det pågældende land.

Indrejse i Danmark

På coronasmitte.dk kan du læse om krav ved indrejse i Danmark. 

Udenrigsministeriet kan ikke besvare spørgsmål om indrejse eller transit i Danmark. Sådanne spørgsmål skal stilles til Politiet. Du kan finde kontaktoplysninger og åbningstider på coronasmitte.dk.

Udenrigsministeriet kan ikke svare på sundhedsfaglige spørgsmål om coronavirus/COVID-19, vaccination eller test. Sådanne spørgsmål skal stilles til den myndighedsfælles hotline. Du kan finde kontaktoplysninger og åbningstider på coronasmitte.dk.

Mere information

Iranske Sundhedsministeriums hjemmeside (på farsi).

Udenrigsministeriet og den danske ambassade rådgiver ikke om sundhedsfaglige spørgsmål, men henviser til Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut

De danske myndigheder har samlet informationer om den danske indsats mod coronavirus/COVID-19 på en fælles myndighedsside

Kontakt

Du kan kontakte ambassaden  inden for almindelig åbningstid.

Du kan altid kontakte Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7.

Du kan også downloade vores app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der indføres nye, større restriktioner i Iran, eller hvis der i øvrigt opstår en krisesituation.

Hvis du ikke har adgang til app’en, kan du tilmelde dig Danskerlisten via vores hjemmeside.

hent app'en rejseklar

I app’en Rejseklar har vi samlet alt, hvad
du skal vide om sikkerhed på din rejse.
Hvor du rejser hen, er din egen beslutning og dit eget ansvar. Udenrigsministeriet kan ikke holdes ansvarlig for oplysningerne her på siden.

Det er dit ansvar at overholde ind- og udrejseregler i de lande, du rejser til. Det er de lokale myndigheder i de enkelte lande, der fastlægger reglerne og afgør, om du overholder dem. Derfor anbefaler vi, at du undersøger de aktuelle, lokale regler og retningslinjer, inden du rejser.

Udenrigsministeriet i København og de danske ambassader og konsulater i udlandet vil ikke kunne oplyse mere end, hvad du kan læse her på siden. Vi tilstræber, at oplysningerne på siden er opdaterede, korrekte og dækkende. Vi kan ikke drages til ansvar for evt. problemer med ind- og udrejse, uanset oplysningerne på hjemmesiden.