Spring til indhold

Coronavirus/COVID-19

Her kan du finde information om konsekvenserne af coronavirus/COVID-19 for danske rejsende og fastboende i Iran.

Senest opdateret 01.03.2021 07.00 (dansk tid)
Fold alle afsnit ud
Fold alle afsnit ind

Rejsevejledning

Udenrigsministeriet fraråder alle rejser til hele Iran for at minimere risikoen for smittespredning med nye COVID-19 varianter. Vi fraråder dermed også erhvervsrejser, men med visse undtagelser.

Læs rejsevejledningen for Iran.

Information om konkrete restriktioner i Iran opdateres ikke i rejsevejledningen. Ambassaden opdaterer i stedet informationen nedenfor.

Du kan læse mere om, hvordan du skal forholde dig, når du kommer hjem fra en udenlandsrejse på coronasmitte.dk.

Udenrigsministeriet modtager mange spørgsmål om coronavirus/COVID-19 fra danske rejsende og fastboende i udlandet.

Læs svarene på de mest almindelige spørgsmål.

Du kan også downloade vores app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der indføres nye, større restriktioner i Iran, eller hvis der i øvrigt opstår en krisesituation.

Hvis du ikke har adgang til app’en, kan du tilmelde dig Danskerlisten via vores hjemmeside

Rejseråd til erhvervsrejser

Udenrigsministeriet fraråder alle rejser til hele Iran. Vi fraråder dermed også erhvervsrejser, men med visse undtagelser.

Du kan læse mere om, hvordan du skal forholde dig, når du kommer hjem fra en udenlandsrejse på coronasmitte.dk.

Læs vores rejseråd til erhvervsrejser

Læs også regeringens retningslinjer for erhvervsrejser.

Læs om rejserestriktioner og lokale restriktioner nedenfor.

Indrejserestriktioner for erhvervsrejsende

Som erhvervsrejsende gælder samme indrejserestriktioner som for øvrige indrejsende. Hvis du har dokumentation på en negativ COVID-19 test, der er maximum 72 timer gammel kan du frit indrejse i Iran. COVID-19 pas anerkendes. Ikke-iranske statsborgere, der ikke har den påkrævede dokumentation, kan risikere at blive afvist ved ankomst til lufthavnen i Iran eller blive sat i karantæne på en lokation anvist af de iranske myndigheder og for egen regning. Har du negativ test, men udviser symptomer ved indrejse kan du blive bedt om at blive testet samt sat i karantæne indtil der foreligger svar.

Det bemærkes, at der fortsat er udfordringer med finansielle transaktioner til/fra Iran og der så vidt ambassaden er bekendt, ikke findes nogle direkte bankforbindelser mellem Iran og Europa. 

Rejserestriktioner

Nye rejserestriktioner eller lempelser af eksisterende restriktioner kan indføres med meget kort varsel. Du bør derfor holde dig løbende opdateret. Du bør altid følge lokale myndigheders anvisninger.

Indrejserestriktioner

Der er krav om negativ COVID-19 test (PCR), der er max 72 timer gammel ved indrejse til Iran. Har du billet til Iran, vil de fleste flyselskaber derfor kræve at se dokumentation for negativ test allerede i forbindelse med check-in. Ikke-iranske statsborgere, der ikke har den påkrævede dokumentation, kan risikere at blive afvist ved ankomst til lufthavnen i Iran eller blive sat i karantæne på en lokation anvist af de iranske myndigheder og for egen regning. Har du negativ test, men udviser symptomer ved indrejse, kan du blive bedt om at blive testet samt sat i karantæne, indtil der foreligger svar. 

Indrejsende fra lande hvor der er konstateret smittespredning med mutation af COVID-19 underlægges obligatirisk COVID-19 test ved ankomst med fly til Iran (i tillæg til den negative test, der skal medbringes ved indrejse). Dette gælder indrejsende fra Danmark. Testen foretages i lufthavnen og er for egen regning (efter ambassadens oplysninger cirka 5 mio IRR eller 40 USD per. test). Der kan betales med IRR eller USD. 

 

 

Karantæneregler

Myndighederne har udmeldt krav om 14 dages karantæne for indrejsende fra Europa. Det bemærkes samtidig, at implementeringen af restriktionerne varierer.     

Interne rejserestriktioner

Internt i storbyerne er der forbud mod privatbilisme mellem 21.00 og 4.00. I nogle tilfælde opleves desuden begrænsninger i privatbilisme mellem provinser, hvor biler skal holde sig inden for samme  provins, som hvor bilens nummerplade er registreret. Billedet er omskifteligt. 

Indenrigsfly og offentlig transport, heriblandt tog, bus og metro opererer, men med begrænsninger. For nogle indenrigsfly, bus og tog på tværs af provinser, kan der være krav om negativ COVID-19 test ved ombordstigning. Det anbefales, at man tjekker med sit fly, bus eller togselskab.

Der annonceres sanktioner (eksempelvis bøde), hvis restriktionerne ikke overholdes. Det bemærkes samtidig, at håndhævelsen af de forskellige annoncerede restriktioner opleves som ujævn.

 

Transitmuligheder

Det er muligt at rejse i transit gennem Iran

Lokale restriktioner

Nye restriktioner eller lempelser af eksisterende restriktioner kan udmeldes og indføres med meget kort varsel. Du bør derfor holde dig løbende opdateret. Du bør altid følge lokale myndigheders anvisninger. 

Udgangsforbud

Der er ikke indført udgangsforbud i Iran, men befolkningen opfordres til at holde afstand når de færdes uden for.

Forsamlingsforbud

Der er ikke indført forsamlingsforbud i Iran, men befolkningen opfordres til ikke at forsamles i større grupper samt til at holde afstand.

Mundbind

Det er obligatorisk at bære mundbind i det offentlige rum i Iran, herunder på gaden, i forretninger, storcentre m.v. samt offentlig transport (inkl. indenrigsflyvninger). Hvis man ikke bærer mundbind risikere man bøde på cirka 500.00 IRR. 

Nedlukning / Genåbning

Iran er opdelt i forskellige zoner (rød, orange, gul, blå) baseret på omfanget af COVID-19 smitte. Graden af nedlukning afhænger af hvilken zone, man befinder sig i. Størstedelen af Iran (herunder Teheran) befinder sig i  øjeblikket i gul zone, hvilket betyder at det meste af samfundet er genåbnet. Større religiøse og kulturelle begivenheder samt sportfaciliteter er fortsat lukket ned, mens der er forbud mod privatbilisme mellem 21.00-04.00. Shoppingcentre, detailhandel og restauranter vil i mange tilfælde lukke cirka kl. 19, så personalet kan komme hjem inden forbuddet mod privatbilisme indtræder. Dagligvarebutikker og apoteker vil typisk have åbent som vanlig. Banker og offentlige institutioner vil i de fleste tilfælde lukke ved middagstid.  Zoneindelingen opdateres på ugentlig basis baseret på smittetallet. 

Situationen er omskiftelig og der kan med kort varsel (gen) indføres yderligere nedlukning eller udgangsforbud.

Der annonceres sanktioner (eksempelvis bøde), hvis restriktionerne ikke overholdes. Det bemærkes samtidig, at håndhævelsen af de forskellige annoncerede restriktioner opleves som ujævn.

Hvis du bliver syg

Hvis du får symptomer, der kan give mistanke om COVID-19, imens du rejser i udlandet, bør du hurtigst muligt kontakte dit rejse- og/eller forsikringsselskab.

Du bør derudover følge de lokale myndigheders anvisninger.

Hvis de lokale myndigheder beder dig om at gå i karantæne eller tage andre forholdsregler, bør du følge deres anvisninger. Du bør også samarbejde med de lokale myndigheder om kontaktopsporing, hvis det bliver relevant.

Udenrigsministeriet kan ikke påvirke de restriktioner, som andre lande vælger at indføre for at forhindre videre smittespredning.

Du kan altid kontakte ambassaden eller Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7 (bbb@um.dk / +45 3392 1112), hvis du har brug for rådgivning.

Udenrigsministeriet modtager mange spørgsmål om, hvordan man skal forholde sig, hvis man bliver syg i udlandet.  

Læs svarene på de mest almindelige spørgsmål.

Læs mere om symptomer på COVID-19 hos Sundhedsstyrelsen.

Udrejse af Iran

Flere internationale flyselskaber har flyruter til Danmark fra Iran. Der er blandt andet afgange til Danmark via Doha, Dubai, Istanbul og Moskva.

Derudover har Iran Air har flere ugentlige afgange fra Teheran til en række europæiske storbyer.

I forhold til at komme at komme videre til Danmark efter transit skal du være opmærksom på, at flytrafikken til/fra Danmark kan være begrænset. Med færre afgange kan der forekomme længerevarende transitophold. Det anbefales desuden, at du løbende holder dig opdateret i rejsevejledningen, for det land du skal rejse videre til Danmark fra.

Nogle flyselskaber kræver negativ COVID19 test for at kunne boarde deres fly. Du opfordres til at undersøge dette med dit flyseskab inden afrejse. Der kan også være krav om at testen skal være fra et laboratorium, der er godkendt af flyselskabet. Flere lande har desuden krav om negativ COVID19 test ved ankomst fra Iran, hvilket  kan være relevant for transitophold, der kræver at man indrejser i det pågældende land.

Certificate to Board

De nye indrejserestriktioner til Danmark har i nogle tilfælde gjort det svært for personer, der ikke er danske statsborgere, at boarde fly til Danmark. Hvis du har fast bopæl i Danmark, kan ambassaden hjælpe dig med at udfærdige et certifikat, der viser dette (certificate to board). Certifikater er tiltænkt nødsituationer, hvor udlændige med fast bopæl i Danmark allerede opholder sig i udlandet. For at minimere risikoen for at havne i en nødsituation bør du medbringe relevant dokumentation, hvis du rejser til udlandet.

Indrejse i Danmark

De skærpede rejse- og indrejserestriktioner er forlænget frem til 5 april 2021

Med de nye skærpede indrejserestriktioner nægtes udlændinge med bopæl i udlandet som udgangspunkt indrejse i Danmark. Det betyder, at man skal have et anerkendelsesværdigt formål for indrejse i Danmark samt skal kunne fremvise en negativ COVID-19-test.

Der er endvidere indført et generelt flyveforbud mod transport af passagerer, herunder danske statsborgere, der ikke kan fremvise en negativ COVID-19-test taget inden for 24 timer før afgang. Forbuddet gælder flyvninger fra hele verden til alle danske lufthavne. Børn til og med 12 år er undtaget for testkravet, men opfordres til at blive testet. Læs mere her.

Du kan få et overblik over testmulighederne i større transitlufthavne her.

Læs mere om reglerne for indrejse i Danmark hos Politiet.

Du kan læse mere om, hvordan du skal forholde dig, når du kommer hjem fra en udenlandsrejse på coronasmitte.dk.

Udenrigsministeriet kan ikke besvare spørgsmål om indrejse eller transit i Danmark. 

Sådanne spørgsmål skal stilles til Politiets hotline vedrørende indrejse i Danmark (+45 7020 6044).

Certificate to Board

De nye indrejserestriktioner til Danmark har i nogle tilfælde gjort det svært for personer, der ikke er danske statsborgere, at boarde fly til Danmark. Hvis du har fast bopæl i Danmark, kan ambassaden hjælpe dig med at udfærdige et certifikat, der viser dette (certificate to board). Certifikater er tiltænkt nødsituationer, hvor udlændige med fast bopæl i Danmark allerede opholder sig i udlandet. For at minimere risikoen for at havne i en nødsituation bør du medbringe relevant dokumentation, hvis du rejser til udlandet.

Mere information

Iranske Sundhedsministeriums hjemmeside (på farsi).

Udenrigsministeriet og den danske ambassade rådgiver ikke om sundhedsfaglige spørgsmål, men henviser til Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut

De danske myndigheder har samlet informationer om den danske indsats mod coronavirus/COVID-19 på en fælles myndighedsside

Kontakt

Du kan kontakte ambassaden  inden for almindelig åbningstid.


Du kan altid kontakte Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7.

Du kan også downloade vores app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der indføres nye, større restriktioner i Iran, eller hvis der i øvrigt opstår en krisesituation.

Hvis du ikke har adgang til app’en, kan du tilmelde dig Danskerlisten via vores hjemmeside.

Bestilling af NemID-nøglekort

På grund af udbruddet af coronavirus/COVID-19 kan danskere bosat i udlandet få problemer med at få tilsendt et nyt NemID-nøglekort med posten. Digitaliseringsstyrelsen anbefaler derfor, at man installerer NemID nøgleapp på sin telefon.

Læs mere hos Digitaliseringsstyrelsen.

Fold alle afsnit ud
Fold alle afsnit ind

hent app'en rejseklar

I app’en Rejseklar har vi samlet alt, hvad
du skal vide om sikkerhed på din rejse.
Hvor du rejser hen, er din egen beslutning og dit eget ansvar. Udenrigsministeriet kan ikke holdes ansvarlig for oplysningerne her på siden.

Det er dit ansvar at overholde ind- og udrejseregler i de lande, du rejser til. Det er de lokale myndigheder i de enkelte lande, der fastlægger reglerne og afgør, om du overholder dem. Derfor anbefaler vi, at du undersøger de aktuelle, lokale regler og retningslinjer, inden du rejser.

Udenrigsministeriet i København og de danske ambassader og konsulater i udlandet vil ikke kunne oplyse mere end, hvad du kan læse her på siden. Vi tilstræber, at oplysningerne på siden er opdaterede, korrekte og dækkende. Vi kan ikke drages til ansvar for evt. problemer med ind- og udrejse, uanset oplysningerne på hjemmesiden.