Spring til indhold

Danskerne skal stemme om tilvalgsordningen den 3. december

Torsdag den 3. december skal danskerne stemme ja eller nej til at ændre retsforbeholdet til en tilvalgsordning. Det betyder, at Danmark selv kan bestemme fra sag til sag, hvilke retsakter vi ønsker at deltage i på området for retlige og indre anliggender.

Statsministeren meddelte i dag, at folkeafstemningen om omdannelse af retsforbeholdet til en tilvalgsordning vil finde sted torsdag den 3. december. Til det siger udenrigsminister Kristian Jensen:

”Jeg er meget tilfreds med, at vi nu har en dato for folkeafstemningen. Jeg ser frem til en god og grundig debat om denne vigtige sag, og vil gøre, hvad jeg kan for at sikre et ja til tilvalgsordningen. Det vil betyde, at det bliver sværere at være kriminel, mere trygt at være dansker og lettere at være en dansk virksomhed. Jeg vil sende det lovudkast, der skal stemmes om, i offentlig høring i starten af september, således at det kan fremsættes i Folketinget i åbningsugen den 8. oktober”.

Hvis jeg gerne vil stemme?

Alle danskere i Iran, der er stemmeberettiget (optaget på valglisten) har mulighed for at afgive sin stemme ved det kommende valg.

Ambasadens anbefalede 'sidste frist' for stemmeafgivelse er den 26. november 2015. Denne frist er opstillet med henblik på at kunne sikre, at alle de afgivet stemmer ville kunne blive rettidigt modtaget hos de relevante kommuner. Det vil dog være muligt at stemme helt op til selve valgdagen.

Stemmeafgivelse på den danske ambassade kan foregå fra søndag til torsdag mellem kl. 09-15.